22 Eylül 2013 Pazar

LONDRA'DA EV ARAMAYA BAŞLADIK

22.09.2013
Geçen hafta yaşayabileceğimiz muhitleri belirlemek ve kiralık birkaç ev gezmek için Londra'daydık.. Arkadaşlarımızdan aldığımız tavsiyeler doğrultusunda batı ve güney Londra'ya yoğunlaştık, Morden ve Ruislip metro duraklarına yakın yerleri gezdik. Özellikle Ruislip ve Pinner bölgesini çok beğendik, sıra sıra 2 katlı evler, hepsi yemyeşil bahçeleri içinde adeta tatil beldesi gibiydi. 6. zonedaki bu bölgeler Central ve Metropolitan metro hattı üzerinde ki bu da bizim tercih sebebimiz ve 6. zone da olmasına rağmen Londra merkeze metro ile 30-35 dakikada ulaşılabiliyor.

Emlakçı işleri biraz tuhaf burada, emlakçıya gidiyorsunuz ve adınıza bir kayıt açılıyor. İsteklerinizi ve kişisel bilgilerinizi içeren bir form dolduruluyor, sonra da uygun evleri randevu alarak geziyorsunuz. Bir ev beğendiniz diyelim, ödemeler o anda başlıyor. Aşağıda Gibbs Gillespie emlak şirketinin bize çıkardığı ödeme açılımı var. Bu miktarlar emlakçıdan emlakçıya da oldukça farklılık gösteriyor. İşin en tuhaf yanı bazı ödemelerin evde oturacak kişi sayısına göre belirlenmesi, buna hiç anlam veremedim.



Biz şuanda bir ev beğendik ancak henüz bir ödeme yapmadık, ev sahibinden haber bekliyoruz. Bu arada hoş bir sürpriz ile bizden kısa bir süre önce Londra'ya işi sebebiyle yerleşen bir arkadaşımızla ev arkadaşı olmaya karar verdik. Londra için ev arkadaşlığı çok yaygın bir durum. Özellikle kiraların ve ev masraflarının fazlalığı nedeniyle küçük aileler ya ev arkadaşlığı yapıyor yada kısa süreli tatil yada okuma için gelen kişilere oda kiralıyorlar. Biz de Londra daki bu ilk yılımızda hemen biritiş olduk ve bu uygulamaya ayak uydurduk. Gelişmeleri ve ödeme kalemlerini paylaşacağım.

23.09.2013
Bugün ev sahibinden beklediğimiz haberi nihayet aldık. Ev sahibi bize ön onay verdi ve böylece işlemler başlayacak. İlk ödememiz "rezervation fee" rezervasyon ücreti kişi başı hesaplanıyor. 450 pound (150x3) ödeme yapacağız ve ilanı yayından kaldıracaklar. 2. aşama kiracıların referans araştırması. Kredi çekerken bankaların yaptığı gibi ev kiralarken de kiranızı ödeyebilecek kadar maaş alıyor musunuz, bundan önceki ev sahibinizle aranız nasıldı gibi maddi ve manevi konularda araştırılıyorsunuz :) Bunun için herkesten pasaport ve ehliyet fotokopilerini istediler. Referans araştırması sonucu olumlu çıkarsa (50x3) kişi başı araştırma parası + 150 emlakçı parası + 20 güvenlik depozitosu ( o da neyse ) yatıracağız. Bunlar dışında emlakçıya ödenecek başka ücret bulunmuyor.

04. 12. 2013
Tarihten de anlaşılacağı üzere biz evimize taşındık. Ancak eksik kalan bazı noktaları eklemek için bu yazımı güncellemek istedim. Öncelikle "reservation fee" olarak ödediğimiz 450 pound, (depozito+ilk ay kirası) toplamından düşülerek bize iade edilmiş oldu. Buna baya sevindiğimizi söylememe gerek yok herhalde:) Bu durumda Türkiye deki emlakçılar ile karşılaştırıldığında Londra daki emlakçıların hem çok düşük bir ücret aldıklarını hem de daha fazla işten sorumlu olduklarını söyleyebiliriz. Örneğin biz eve girmeden önce emlakçımızın evin mevcut durumunu resimler ile belgeleyip bir dosya hazırlaması, elektrik,su,doğalgaz nakil işlemlerini halletmesi, ısıtma sisteminin kontrol edilerek açılmasını organize etmesi gibi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder