19 Aralık 2013 Perşembe

BRITISH MUSEUM_LONDON



http://tr.m.wikipedia.org/wiki/British_Museum

British museum hakkında geniş bilgiyi verdiğim linkten edinebilirsiniz, tabi ki internette daha pek çok bilgi var burası ile ilgili bu yüzden ben kendi izlenimlerinden bahsetmek istiyorum.

Bence Londra'ya çok kısa bir süre için bile geldiyseniz mutlaka görülmesi gereken bir müze. Ama yanlış anlaşılmasın oldukça büyük ve tam anlamıyla gezmek için belki de haftalar gerekir. Yinede kafanızdaki (en azından benim kafamdaki) sıkıcı müze önyargısını tamamen yıkmış yerdir. Cocuklarınız varsa kesinlikle görsünler, yapı içerisinde kısa bir gezinti bile insana hem keyifli zaman geçirtiyor hem de bir dünya ve zaman turu yapmış oluyorsunuz.

Sergilenen eserlerin dünyadan toplandığı bir nevi çalındığı düşüncesiyle eleştirenler olsa da ben buna katılmıyorum. Evet dünyanın en büyük sömürge imparatorluğu ve hakimiyetine girmiş, girmemiş pek çok ülkeden eserler toplamış ama bu eserler kendi ülkelerinde kalsa ya oldukları yerde yok olmaya terk edilirler yada zengin bir kişinin özel koleksiyonunda olurlardı diye düşünüyorum. Ait oldukları yerlerden buraya getirilebilmiş olmaları bile kendi ülkelerinde kıymetlerinin bilinmediğinin bir göstergesi bence. 


İçeriye girdiğinizde genel olarak müze yerleşimini gösteren bu tabelayı görüyorsunuz. Müze girişi bedava olsada müze yerleşimini gösteren kat planları kitapçığı paralı :( bu yüzden kısa süreli bir gezi için bu tabelanın fotoğrafını çekebilirsiniz ama sonra da gelirim derseniz kitapçık alın ve saklayın ;) Girişteki resepsiyondan müze ve eserlerle ilgili bilgileri içeren dinleme aletlerinden de alabilirsiniz.


İçeride sizi karşılayan diger bir tabelada hergün güncellenen müzedeki tur ve sergilerin bilgilerini içeren bu tabela. Gün içinde pek çok bölümde bedava turlar düzenleniyor. Yaklaşık 40 dakikalık bu turların dili yalnız İngilizce ne yazık ki.




Müze turistlerin olduğu kadar her yaştan öğrenci gruplarının da uğrak yeri durumunda.



Müzeden birkaç ayrıntı


Halikarnas Mozolesi
http://tr.m.wikipedia.org/wiki/Halikarnas_Mozolesi

Türkiye'den "çalınan" ve son dönemde geri iadesi istenen Halikarnas Mozolesi.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder