27 Haziran 2014 Cuma

Londra da yasam; faturalar...

Londra'ya yerleseli neredeyse 9 ay oluyor sanırım artık faturalardan bahsetme vakti geldi.

Belediye vergisi yani nam-ı değer council tax:


Bu vergi evinizin sınırları dahilinde olduğu belediye tarafından alınıyor. Vergi miktarı evin bulunduğu bölge ve evin özelliklerine göre ( büyüklük, bahçe vb.) belirlenen çeşitli band aralıklarına göre belirleniyor. Yıllık olarak toplu ödenebildigi gibi belediye tarafından sunulan şartlarda taksitlendirilebiliyor. Evinizi kiraladığınızda belediye ile irtibata geçmeyi ve taksitlerinizi düzenli ödemeyi unutmayın. Aksi takdirde evinize gelen bir mahkeme çağrısı ile karşılaşabilirsiniz. Kabaca bir fikir vermesi açısından, 4 yatak odalı, bahçeli, yarı bitişik nizamdaki ve Harrow bölgesinde bulunan evimiz band E olarak değerlendirilmiş ve yıllık vergisi 1850 pound.

Televizyon lisansı:

Evet, genel olarak evde televizyon ve ceşitli tv ekipmanları kullanmak istiyorsanız www.tvlicensing.co.uk adresinden lisans almanız gerekiyor. Yıllık olarak tek defada ödenen ücret biz başvurduğumuzda 145.50 pound idi. Bunu ödeyerek sadece tv anteninizin çektiği ulusal kanalları izleyebilirsiniz.

İnternet ve özel televizyon kanalları:

Türkiye'deki digitürk ve benzerleri gibi İngiltere'de de birçok servis sağlayıcı mevcut. Biz kısa bir araştırma sonrası " sky tv " ye üye olmaya karar verdik. Çeşitli paketleri mevcut. Bizim paketimiz, tv+fiberoptik sınırsız internet+ev telefonu aylık 70 pound.

Su, elektrik, doğalgaz faturası:

Bulunduğumuz bölgede bu hizmetler özel şirketler tarafından sağlanıyor ve faturalandırılıyor. Kiralık bir eve çıktıysanız halihazırda bir özel şirket ile anlaşma zaten vardır. Emlakçınız kiralama işleminden sonra nakil işlemlerini hallediyor ve hatta birkaç farklı şirketi araştırıp size degiştirmek ister misiniz diye seçenek sunuyor. Biz hiçbirini değiştirmedik.

Su: Servis sağlayıcımız " Affinity Water " evimiz sayaçsız olduğu için yıllık genel bir fatura ödüyoruz. Yıllık faturamız 382 pound.

Elektrik: Servis sağlayıcımız " British Gas " sayaçtan okuma yapıyor ve 4 ayda bir faturalandırıyor. 8 aylık faturamıza göre aylık elektrik faturamız yaklaşık 40-45 pound.

Doğalgaz: Servis sağlayıcımız " British Gas " sayaçtan okuma yapıyor ve 4 ayda bir faturalandırıyor. 8 aylık faturamıza göre aylık doğalgaz faturamız yaklaşık 200 pound. Bu fatura kış aylarını içerdiğinden yaz faturasının daha düşük olacağını umuyorum :)

Ev içi sigorta:

Eğer kiralık bir evdeyseniz ev sahibiniz muhtemelen bir ev sigortası yaptırmıştır. Siz ev eşyalarınız ve çilingir gibi ihtiyaçlar için sigorta yaptırmayı düşünürseniz " Lloyds Bank " dan alınmış bir yıllık sigorta bedeli 320 pound ve sınırsız çilingir hizmetini karşılıyor. Biz bu sigortayı yaptırmadık ancak keşke yaptırsaymışız. Zira yıllık sigorta bedelinin yarısı kadar parayı iki defa anahtar unuttuğumuz için çoktan çilingire verdik bile. Bu arada İngiltere de çilingirlik, berberlik, ayakkabı tamiri gibi zanaat işlerinin oldukça pahalı olduğunu da belirtmek gerek sanırım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder